Mi ez?

Mai kiemelt akciós termékünk:

Thermacell MR300 kültéri szúnyogriasztó - aranyóra

Hamarosan elérhető lesz ez a szúnyogriasztó 4.000Ft-al jobb áron! Csak ma, csak egy órán át Legyél te az első amikor elérhető lesz. Segítséget keress a Facebookon!

összehasonlít 20 980 Ft

Részletes kosár >> Kosár

A kosár üres

Összehasonlítás

Mit rejt ma a cipősdoboz?

Kedvenc ASICS / inov-8 / Salomon / futócipőmet féláron megvehetem - akció!

Ha ezt az oldalt megtaláltad, akkor esélyed van 50%-os kedvezménnyel megvásárolni kedvenc inov-8/Asics/Salomon futócipődet!

A napi féláras cipőket, naponta újra cserélünk. Egy nap, egy pár cipő, adott méret, adott típus egy szerencsés leggyorsabb jelentkező

Asics futócipő akció akár -60% kedvezménnyel

0 Ft

Mi az a partnerprogram?

Partner Program 2022-ben is kedvezményes vásárlás

A multiNavigator.hu csapata partner programot hirdet 2022-es évre is.
Akik a Partner Programban részt vesznek, kedvezményesen vásárolhatnak webshopunkban és webáruházunkon keresztül üzletünkben.

Futócipő újdonságok 2018 tavasz/nyár

Ha a mindenkor legújabb futócipőket keresed az oldalunkon, ne menj sehová! Itt mindig megtalálod a legújabb futócipőinket, kategóriába rendezve

összehasonlít

Hasznos tanácsok

Futócipő ápolás tisztítás - karbantartás - javítás

Futócipőnk igényli a tisztítást, a cipő is szereti ha tiszta és szagmentes. Sok a téves hiedelem és információ, mit kell és mit tilos a cipővel kapcsoltban tennünk, ha tisztán akarunk futni benne.

Magazin

TCS New York City maraton 2017

2017. 11. 08. 16:07


Egy New York City Maraton margójára - bakancslistás vállalkozás

TCS New York Marathon 2017 befutó érmekTCS New York Marathon 2017 befutó érmek

Mi is ez a New York City maraton? Először is egy nagy vállalkozás a szervezők részéről, és egy nagy élmény a résztvevők részéről, de még a kísérő szurkolók is kapnak belőle egy nagy adagot és egy kis mézes madzagot, hogy ott futni, ott átélni biztos jó lehet. Ezt találtuk ki és vállaltuk be barátommal Oszival. Most hétvégén teljesítettük is a maratont, az élmények még frissek gondoltam megosztom sokakkal, hogy lehet eljutni idáig, mikre érdemes odafigyelni és mi mennyibe kerül, hol hibáztunk szerintem, és mit kaptunk élményt amire "befizettünk" Oszi és én a rajt előtt Oszi és én a rajt előtt Ott kezdem, hogy nagyon amatőr futóka vagyok, és hobbiból futok, meg azért mert más egyéb sportban vagy nem vagyok elég jó vagy már nem nekem való. A futás egyszerű tevékenység mint a faék, alapvetően elhatározás kell hozzá, elszántság, sok idő, és kitartás. Aztán, ha nagyon akarod élvezni amit csinálsz akkor a terephez az időjáráshoz a távolságokhoz igazodva kellenek a technikai kiegészítők, úgy mint, cipő, speciális ruha, sportóra, hidratációs kellékek és amivel ezeket hordozod magaddal. Ha már eggyel komolyabban veszed és az egészséged is legalább olyan fontos mint a futás akkor jöhetnek a táplálék kiegészítők és a masszőr meg a regeneráló felszerelések, esetleg kívánatos még a jóga vagy a keresztedzés, divatosan crossfit. Ha ezek megvannak akkor már jó sok pénzt rááldoztunk és akkor már egy New York maraton projekt sem tűnik annyira horrornak.

TCS New York Marathon 2017 női győztesTCS New York Marathon 2017 női győztes

TCS New York Marathon 2017 férfi győztes

Kezdjük ott, hogy januárban kitaláltuk, hogy megnézzük mi is az a híres és óriási maraton ott a távoli nyugaton. Először is megnéztük mik a feltételek a nevezéshez induláshoz. Hát azok vannak. Elsőnek kiderült ha van sok pénzed akkor van esélyed indulni, ha nagyon sok a pénzed akkor kicsit több az esélyed. Vagy nagyon gyorslábú vagy és olyan időt tudsz futni egy éven belül igazoltan azokon a maratonokon amiket a NYRR klub elfogad. Ekkor simán csak a külföldi indulók nevezés díját kell fizetned USD358, ha amerikai állampolgár vagy akkor a nevezési díjad sokkal olcsóbb USD295, ha pedig a NYRR futóklub tagja vagy akkor USD255. Akkor tudsz még kedvezményesen indulni, ha egy adott periódusban, a NYRR által szervezett versenyein indultál, és ott kifizetted a hasonlóan nem olcsó indulási költségeket. Szóval gálánsak és tíz NYRR által rendezett esemény után kapsz egy ingyenes indulást, vagy mint volunteer (önkéntes) dolgozol sokat és indulhatsz. Vannak még opciók az indulásra más úton de ahhoz vagy szerencse kell vagy sok pénz.

Kerekesszékkel is sok versenyző indult

Lehetőségek: Minden év január 1-vel nyílik meg a lehetőség egy lottery azaz sorsolásos nevezés. Regisztrálsz, megadsz egy bankkártya számot és március elsejével ha beterhelnek USD358-t akkor máris van nevezésed. Ha nem sorsolnak ki akkor nem kerül pénzedbe és volt már, hogy első regisztrációra is kihúztak jelentkezőt. Mindketten regisztráltunk és Oszi barátom március 2-vel majdnem százezer forinttal szegényebb lett, engem nem terheltek, nem értesítettek. További lehetőség még egy regisztrált utazási irodán keresztül, aki vagy hozzákapcsol szállás szolgáltatást is a nevezéshez vagy nem de ott biztos lehetőséged van kb. nyár közepéig esetleg végéig jelentkezni (utazási iroda függő – szerződött utazási irodák listája a maraton honlapján elérhető). Én az egyetlen magyar ilyen utazási irodát választottam Pegazust. Ők adják a nevezést önállóan, minden extra szolgáltatás nélkül is ez USD950-be fáj, és nagyon fáj amikor még csak ki kell fizetni.

Másik megoldás indulásra a donáció, azaz jótékonykodsz és akkor indulhatsz. Vannak különböző team-ek akik jó ügyért futnak egységes felszerelésben és azokhoz csatlakozva futhatsz de ahogy néztem 2000-3000 dollár felett kezdődik a támogatás. Ezt mindenképp elvetettük.

TCS New York Marathon 2017 férfi győztesTCS New York Marathon 2017 férfi győztes

Ha már kijut valaki erre a futóversenyre, akkor már meg is nézi New Yorkot, és van sok látnivaló, nincs is az az belátható idő amit rá lehet szánni a város megismerésére. Mi is így voltunk vele. Vittük a családot és a nevezési díj többlet már fajlagosan rögtön szétszóródik, és majd "spórolunk" a szálláson meg a repülőjegyen. Repülőjegyeket érdemes már időben még tavasszal megnézni és megvenni, mert akkor még olcsóbb. Van közvetlen Budapesti járat is de amikor mi néztük, már nem volt jó áron. Nagyon sok városon keresztül nagyon sok repülő társasággal lehet eljutni oda. Mi BA-t választottuk Londonon keresztül, fejenként 125e Ft-ért. Ennél volt olcsóbb is és sok lényegesen drágább is de itt jó volt a várakozási idő az átszállással úgy, hogy kicsi a kockázat a lemaradásról ha késés van. Repjegy pipa. A szállás&... hát az nem egyszerű. Vagy van kint valakid aki elszállásol egy "matracon" és akkor olcsón megúszod, vagy k. sokat fizetsz szállodáért, és mikor kiérsz akkor derül ki milyen szögből és milyen fényviszonyok mellett vannak fotózva a szálloda képei. Négy főnek értelmetlenül soknak tűnt bármely épkézlábnak tűnő hotel szállás reggelivel adóval mianyámmal. Kipróbáltuk a hype-olt Airbnb-t. találtunk is szállásokat az adott időre töredék áron (értsd európai földi halandónak felfogható értéken). Az első ilyen egy Staten Island-i önálló kis ház volt, képek alapján jól nézett ki és a rajthoz is közel volt. Gondoltuk majd jókat futkosunk a környéken mikor megérkezünk szokjuk a klímát és a rajtba nem kell sokat szervezkednünk mert a rajt gyalog is közel van. Itt megdőlt a dolog előre, szállás adó a levelezés közben kitalálta, ha már több szobája van mint kutyája és mi csak négyen vagyunk akkor az időtartam második felére beköltöztetne mellénk egy másik két főt is. Voltunk kevésbé képzettek és értetlenek inkább, gyorsan elvetettük a lehetőséget.

A részt vevők száma évről évre egyre többA férf elit és az első hullám tömegrajtja a híd tetején 9:50-kor

Manhattan eszement drága még Airbnb-n is. Harlem, Bronx, Queens nem jött gondolatba sem. Maradt Brooklyn. Itt találtunk egy olcsó kis szállást ami a mi igényeinket látszólag kielégítette. És amikor befoglaltuk még ott volt a visszamondási lehetőség akár az érkezés előtt is 30 nappal 100% visszafizetés mellett. Befoglaltuk, aztán megnéztük a környéket, mit ír róla a világháló és megrettentünk. Majdnem olyan mint Harlem, csak még kicsit szegényebb népek laknak ott, azonos nemzetiséggel. Próbáltunk azonnal változtatni, nem sikerült. Visszamondással többet buktunk volna a szálláson mint amennyit nyerhettünk volna Airbnb kontra hotel variáción. Megtartottuk és reménykedtünk, mi bajunk lehet a referenciák alapján mindenki élve ment haza. A szállás 4 főre 7 éjszakára USD780 volt ami fejenként naponta USD30 alatt maradt igazán olcsó. És még annál is olyanabb is volt. De erről majd később még. Később kaptunk olyan tippet, hogy New Yersey-ben lényegesen olcsóbb a szállás és onnan gyorsan be lehet jutni Manhattanbe vonattal, tehát ez is megoldás lehet de már nekünk a mostani utazáshoz nem volt opció.

Szóval volt nevezés, volt repülőjegy, volt szállás, kaját majd veszünk, futófelszerelés van, ISO-t, gélt, magnéziumot, elektrolit koncentrációt, vitaminokat szereztünk. (Ethic Sportra esett a választás).
Mi kellhet még? ESTA vízum ami nem nagy költség és két évre ad beutazási lehetőséget 30 napra. Interneten gyorsan elvégezhető online.

Verrazano Narrows hífdon a tömeg a rajatot követőenVerrazano Narrows hídfőn a tömeg a rajtot követően már lefele Brooklynba

Hát a felkészülés jó ha megvan és alapos is ha már messzire elrepül a futó futkorászni.

Ebből annyi lett, hogy sosem futottam még ennyit előtte az adott időszakban, értsd az évben. Utánanéztem 2017 futótávolsága 1250Km lett, és ebből 500km augusztus-szeptember-október. Nem volt sérülés, betegség, a betervezett versenyek jöttek szépen és fejlődő időkkel teljesítettem is.

A szeptember október elég jó volt:

Edzésen könnyed 1:48 félmaraton Spar előtt 4 nappal, spar maraton 4:16:19 (33KM-nél 3:00:00 35Km-nél 3:13:00 utolsó 7km-en levezetés séta-63perc) rá 4 napra könnyed 1:45 félmaraton edzésnek. Elutazás napján 5 nappal a NY maraton előtt 1:45 könnyed edző félmaraton. Később NewYorkban minden nap 26-32.000 lépés, városnézés, majd szombaton reggel 10km laza futás a központosított kertben sok szelfizéssel megállással 52:00. Megnéztem utólag a maraton előtti héten 240.000 lépést tettünk meg a hét nap alatt úgy, hogy a hétfői nap nem volt több mint az átlagos napi 8-9-10e lépésszám. Nem tudni, hogy a sok gyaloglás mennyire vett ki erőt a lábból vagy adott hozzá de a napi átlagos 20km minden napra kemény volt és estére nem kellett ringatni arról nem is beszélve, hogy az átállás még a maraton utáni napra sem sikerült rendesen ami nem volt hátrány mivel a vasárnapi napon reggel 4-kor kellet kelni helyi idő szerint ami otthon ugye 10 óra volt, így nem volt különleges nyűg a korán kelés mert kinek mi a korán, az otthoni 5-6 órához képest a 10-11 óra kellemesnek mondható. Enni igyekeztünk tápanyagban dús és szénhidrátban is jó minőségű kaját, ami azért Amerikában szerintem nem egyszerű, mivel az átlagos üzletekben nagyon az alja kaját lehet elérni, mint az otthoni nagyon olcsó brand nélküli vagy saját márkás termékek. Még egy kis észrevétel a kinti kajára, ha a klasszikus amerikai hamburger, chips, fánk kombinációt nem fikázzuk akkor is, mindent cukroznak és talán még a cukorba is raknak egy kis édesítőszert, hogy kevésbé károsnak hasson és elég édes legyen. Sót nem ismerik vagy nem alkalmazzák, a gyümölcsök/zöldségek szépek és ehetetlenek mert teljesen ízetlenek, egy két kivételtől eltekintve. Szóval ha oda készülsz legyen sok pénzed ha minőségi és finom kaját akarsz enni.
Ennyit a felkészülésről, szerintem

Rajtszám Átvétel utánRajtszám átvétel után, hátunkon a pálya nyomvonala - Javits center

A repülő úton semmi izgalom nem volt időben volt minden a csomagok is megérkeztek velünk, így mehettünk a szállásra. Jeleztük az aggodalmakat a szállás adónak, hogy jó lenne ha tisztaság lenne stb. mentünk az ismeretlenbe. Útközben megnéztük, hogy a környéken nem sokkal több az átlagjövedelem mint Csehországban, és a fehér lakók aránya nem éri el a 15%-ot. Szóval gondolkodtunk mennyire lesz jó és biztonságos, de biztonságos, volt tényleg igazaknak látszott a lakosság aránya, de ránézésre békések voltak a környékbeliek. Nem tartózkodtunk sokat a lakásban de nem hallottunk sok kiabálást szirénát, egyéb akciót. Volt helyette cockroach, kevésbé tisztaság, és egy félszuterén lepukkant flat, ablak nélküli szobával is papírvékony falakkal, leszakadt felszigetelő-szalagozott menyezettel egy beázás miatt, és vezérelhetetlen hangos fűtéssel. (33-36°C) estére nem pihentető. A lakás gazdája csak és kizárólag interneten elérhető természetesen, és minden kifogásra értetlenkedő hárító magatartás. A lakásban hagyott dolgaink biztonságban voltak (így utólag kiderült), amiket ott hagytunk, mert nem tűnt el semmi de az elején még nem voltunk ennyire magabiztosak. A lakáshoz közel volt a metro, shop, meg mosoda, szóval nem kellett keresgélni semmit. Sőt a futó útvonal nem volt messzebb a szállástól mint egy kilométer, így a szurkoláshoz sem kellett túl sokat gondolkodni melyik helyszínek az esélyesek. Ha valaki elsőre megy New Yorkba apró információ de hasznos lehet. Autóbérlést érdemes elfelejteni mert nagyon jó a metró és buszhálózat, a dugók meg eszement nagyok a városban, folytonos dudaszó mellett, amikor egy kis Hyunday-ban is akár hajókürt van amit használnak jelzésre, ha kell, ha nem és mindig pont a füled mellett.

A metrójegy hét napos változata USD34 és minden New York-i buszra és földalattira föld felettire működik. Amire figyelni érdemes, adott nap éjfélig használható, azaz ha éjfél előtt fél órával veszed meg akkor egy napot buksz vele. Másik okos dolog, a JFK reptérről egy reptéri train visz be az első metro megállóig Jamaica station. Itt az érkezéskor kell fizetni USD5, de mivel venned kell fizikai kártyát is USD6 az egy út. USD11 a két út mert vissza is kell menni majd a reptérre. Ha többen mentek akkor mindenképp érdemes a USD26 értékű 10-es gyűjtőjegyet venni amivel ha már hárman vagy négyen vagytok olcsóbb mint fejenként a 1+N×5 dollár. A végén pedig max 20 perc alatt eladod a kártyán lévő megmaradt kettő vagy négy ride-ot egy párnak vagy 3 fős társaságnak ride-onként négy dollárért és máris megspóroltál egy rakás pénzt.
Ami lényeges, ha kijössz legyen egy zsák pénzed mindegy, hogy kp. vagy bankkártya, de eszement sokat fogsz itt elkölteni, ha már csak kajára és egyéb látnivalókra akkor is és semmi extrát nem vettél nem csináltál. Baromi sok látni való van de szinte mind a felhőkarcolókra épül, és lehet felmenni minél magasabbra minél jobb kilátást tapasztalni. Létezik egy New York pass nevű turista kártya ami okosnak tűnik mert nagy kedvezményeket ad látnivalók eléréséhez, de ha kiszámolod, hány ilyet tudsz igénybe venni kiderülhet, többe kerül a leves mint a hús és a végén nem tudsz annyi programra elmenni, hogy visszajöjjön a kártya ára. Az építészet és történelmi dolgok jók és érdekesek. A felhőkarcolók közül a Rockefeller volt a leglátványosabb és leginkább rongyrázó miközben nem is a legmagasabb felhőkarcoló és az is csak pár évig birtokolta ezt a címet.
Amit nem szabad kihagyni, a Central park futást, mert a park szép, nagy, nincsenek autók, tele lejtőkkel emelkedőkkel, szép hidakkal, tavakkal, sportpályákkal stb. Meg lehet találni azt a hidat ami alatt Bukowsky és Berger vitázott a Hair-ban, de egy rakás filmben lévő epizódok helyszíne is felfedezhető. Nagyon sokan futnak vagy bicajoznak, tele van kutyákkal, mókusokkal még egereket is találtunk. Mindenki szelíd és barátságos, de minden k. drága ah enni inni akarsz vagy bérelni. Viszont ha messze vagy a parktól és gond a futócucc elhelyezése a futás közben érdekes az átöltözés vagy a WC, akkor NYRR (akik rendezik a New York City maratont cím: 320 W 57th St, New York, NY 10019) az Ő klubhelységük ami new balance futóbolt is, van lehetőség átöltözésre WC-re ingyen wifi-re, telefon tablet töltésre és csomagmegőrzésre a nyitvatartási időben - ingyen. Reggel kevesebben vannak napközben, délután este sokan, mert akkor már az összes nyújorki ott fut.

Az elmúlt 40 év befutó érmei a NYRR-benAz elmúlt 40 év befutó érmei a NYRR-ben

Az időjárásról: Mivel a város Barcelona magasságában van az egyenlítőtől, inkább az európai mediterrán/óceáni típusú a hőmérséklet. Nincsenek pálmafák, de novemberben 12-20°C közti a várható hőmérséklet eső napsütés bármi lehet, és volt olyan nap amikor 5-10°C közt volta napi hőmérséklet de a maraton előtt egy nappal 20°C fölé is ment. Rimánkodtunk, hogy ne legyen ilyen meleg vasárnap és profi futó idő lett. Sehol napsütés, 12-14°C és szitáló eső. Csak addig éreztük gondnak míg kiértünk a rajtba mert az hosszú idő volt és a saját felszerelések logisztikája sem egy megszokott bár logikus folyamat erről még később bővebben. Szóval a mostaninál ideálisabb futóidőt el sem lehetett képzelni. Semmi szél, semmi napsütés, kellemes hőmérséklet kis vízhűtés folyamatosan.

Regisztráció, nyitóünnepség, expo. Nagy volt a felhajtás, mi kihagytuk mert nem fért bele időben és térben a napi programban. Már szerdától lehetett menni átvenni a rajtcsomagokat, mégpedig a Manhattan nyugati partján lévő új most fejlődő negyedben a Javits centerbe kellett menni. Ez egy kiállítási csarnok együttes, baromi nagy alapterülettel és termekkel, itt lehetett átvenni a rajtcsomagokat, próbálni a pólókat, melyik méret a jó és ha nem volt jó amit előre kigondoltál, nem volt kérdés, hogy azt kapod ami jó rád és kéred. Továbbá itt voltak az információs pultok ahol bármiben adtak segítséget, sőt ha nem kértél kiszállítást a rajtba nevezéskor akkor azonnal kaptál egy ferry jegyet nem kellet kuncsorogni, nem kellett külön köröket járni. Egyetlen dologban nem engedtek, a rajtszámod predesztinált honnan indulsz és mi a tervezett futóidőd, na most ha már egyszer besoroltak akkor annál előrébb nem mehettél. Hátrébb sorolás engedélyezett de előre semmiképp. Ez azt jelenti nagyon figyelj oda regisztrációkor mit írsz be magadnak tempót és várható becsült futóidőt mert ez alapján sorolnak és ha már rajtszámot kaptál akkor az marad arra a futásra. Én sajnos nem koncentráltam eléggé hiába írtam be 3:59:59 megcélzott futóidőt amikor megkaptam a rajtszámot, szembesültem, hogy 71045 számom és az utolsó hullám utolsó előtti zónájából kell rajtolnom, előttem három teljes hullám szinte összes zónája. Nyugtatgattak, hogy ne aggódjak lesz elég hely előzgetni sőt, a szélén teljesen jól akadály nélkül lehet futni mert szélesek az utak. Ez csak részben igaz. Egyszerre két külön útvonalon indítják a zónákat és az egyik zóna a Verrazano Narrows híd tetején fut míg a másik az alsó úton. Ez jó mert egyszerre több futót tudnak elrajtoltatni kisebb torlódás mellett és a két futó folyam majd 5 km után egyesül és folytatja az utat már egy nagyon széles úton, ami viszont 8-9 kilométernél már nem az a 2×4 sávos út hanem sima 4 sávos úttá válik. Na itt külön koncentrációt igényel az előzés mivel a legutolsó hullám utolsó zónáiban 6:00 és 6:15-ös iramfutók is vannak. El tudod képzelni azt a tempót? Na őket kell kerülgetni, akik még vegyülnek a korábbi hullámok utolsó zónáival akik szintén nem túl gyorsak. Azt még tudni érdemes, hogy 72999-ig mentek a rajtszámok, de nem minden mező számai vannak kiosztva. Becslésem szerint kb. 53-54000 nevező/induló lehet de a végére tavaly 51407 idén 50647 befutót számoltak. Ezek mind egyéni futók, itt nincs váltó, meg 30kilométer meg papa futás meg mama futás, meg nordic walking, itt csak az egyéni teljesítő futók és néhány kerekes-székes indul. Eszméletlen nagy szám.

Rajt előtt a bivakolva _ hogy melegen tartsuk az izmokat.Rajt előtt a bivakolva _ hogy melegen tartsuk az izmokat.

Visszatérve a rajtcsomag átvételre. A regisztrációs és információs pultok mellett egy nálunk BNV A pavilon nagyságú pavilon tele kiállítókkal aminek a felét a főszponzor newbalance tette ki és a másik felét jól elszeparálva az összes neves márka képviselve magát. A főszponzor konkrétan a maratonra gyártott termékeivel és a lemenőbb futócipőivel jelent meg semmi akció vagy kedvezmény (biztos vissza kellett hozni a támogatás összegét, mert az összes többi márka szinte egységesen nem túl izmos de 20% kedvezménnyel tolta a portékáit) de a legjobb marchandise pólóból amin az útvonal volt felrajzolva 50db-nál többet nem gyártott le és vitt ki az expóra de még a saját boltjába sem volt belőle, esetleg még azt hihetem, hogy eleget gyártott le, de már az amerikai futók előre a regisztrációt megelőzően felvásárolták a készletet, mivel az első nap délben már nem volt csak 1db XS 1 db S 0db M és még 3db L méret 2db XL mérettel. Ebből is elhoztuk az XS, S és 1db L méretet. Majd mikor meghirdettem, hogy aki a legjobban megtippeli mennyit fogok futni az kap egy ilyen pólót tőlem akkor döbbentem rá, hogy a póló már nem is létezik. Egy utolsó XL méretet sikerült a hivatalos newbalance store-ból még szerezni de további semmi. Még egy kis kitérő, napi szinten, szerdától szombatig minden nap több mint 20 km-t gyalogoltunk. Így jött ki a lépés, meg a lépésszám amit Garmin órák rögzítettek, és sok volt mert estére örültünk, hogy ágyba kerülünk itthoni hajnali 1-2 kor, helyi idő szerint 8-9 kor. Kelés viszont jött az itthoni 7-8 kor azaz 2-3 kor már fent voltunk és csináltunk egy kis napi otthoni munkát. És ha már a időről van szó. New Yorkban egy nappal a maraton előtt éjszaka állították vissza az órát így még egy órával eltolódott az idő ami valljuk be nem jött rosszul mint ahogy a időeltolódás sem, mert a rajtba jutáshoz 4-kor kellett kelni és 5-kor indulni, hogy időben 6-ra a kompnál legyünk. Itthoni időszámítás szerint 10-kor kelés, 11-kor indulás és 15:50-es első rajt majd 16:00-ás utolsó rajt. Ha pont fordítva lett volna az időeltolódás még több idő kellett volna az átszokáshoz, de így ha egy-két nappal előtte ér ki bárki is akkor sem okoz nehézséget az átállás. Ami egy nagyszerű kezdeményezés és immár négy éve hagyomány, hogy a New Yorki magyar konzulátus és a konzul és a családja konkrétan Kumin Ferenc és Viktória, minden évben a futás előtt nap este vendégül látja a magyar futókat és a kísérőit egy nagy rakás palacsintára, csak hogy legyen elég energia és szénhidrát a másnapi futásra. Most 45-en voltunk és klasszikus magyar palacsinta klasszikus és amerikais töltelékekkel ott volt csak nekünk. Ezúton is köszönet a konzulnak szép gesztus és tartsa meg még hosszú ideig ezen jó szokását.

A pénteki hivatalos nyitóceremóniára nem mentünk el mert a városnézési programunkat keresztezte, de biztos az is jó hangulatú esemény lehetett a felvonulással.

Banánérlelő hőség nem volt, csak banána féltávnál készült kép, ahol még megvolt a rajtnál megtartott banán

Aztán jött a futás napja. Kétféle logisztika létezik, az egyik, hogy saját cuccaidat egy a regisztrációnál kapott átlátszó kis nejlon zsákba beleteszed, ráragasztod a rajtszámoddal azonosított matricát és a saját zónád zárása előtt leadod a színednek megfelelő village - faluban lévő UPS csomagszállító autóknak akik a célba elszállítják, és ott megkapod a meleg felszerelést amit nincs kedved magaddal cipelni 42kilométeren keresztül. Minden zónánál és minden faluban vannak konténerek ahová a futók által magukkal vitt felszerelések kerülnek és mennek adományként az "árváknak" azaz ha olyan dolgot viszel magaddal ami tilos a futás közben az adomány lesz. Ilyen pl. a futó táska és ivótasakos mellény. Ivókulacsos övtáska az egyedül megengedett és a mobiltelefon tartó karon. Az arcodat sem takarhatod el ha futsz.

A befutóm eredményeink az NYRR-benA befutó eredményeink az NYRR-ben

A másik logisztika, hogy ne fagyj meg a célba érkezés után, hogy egy karszalagra kapsz ponchót, ami belül fleeces (polar szerű meleg anyag) és az segít megtartani a hőt akár amíg haza ne érsz a szállásara. Mivel mi két különböző logisztikát kértünk és én indultam később az én hosszú ujjú pulóveremet beletettük az Oszi zacskójába majd én adtam fel (bár nem sokat nyertem időben hogy a pulóverem melegítsen mert a zóna zárása után a UPS kocsi azonnal elment.) tehát volt még másfél órám, amíg rajtra kerültem, és meg kellett oldjam, hogy addig ne hűljek ki túlzottan. Hát mentem a "faluba" élelemért meg inni, (ingyen volt víz, izotóniás ital, fánk, és powerbar szelet) de azért ez sem jó stratégia, hogy teleeszem magam aztán a hasamat elcsapom. Szóval jártam a falut mikor is az egyik adomány konténerben kikukáztam egy takarót és egy törülközőt. Az egyikre ültem később feküdtem a másikkal bivakoltam vagy takaróztam. Melegen tartott és nem hűltem ki. Még a hasi törzs-izomerősítést is tudtam végezni. Aztán amikor be kellett vonulnom a zónába akkor leadtam a melegítőket az árváknak és igyekeztem előresorolni magam, hogy minél kevesebb futót kelljen előznöm. Ez sikerült is viszont az egyik banánt nem ettem meg rajt előtt, gondoltam majd 5km körül betolom, ne kelljen annyit cipelnem, az övtáskába meg banánt nem teszünk. Aztán helyi idő szerint 11:00 rajt nagy pukkanás és lehetett indulni én 1:01:02-vel léptem át a rajtvonalat pedig elöl indultam. Amit még terveztem, hogy a Garmin órámmal és telefonnal közvetítem az otthoniaknak a futást. Egyetlen dologgal nem kalkuláltam, az ott lévő 50ezer futó közül pont az én hullámomban volt az a 15 ezer szelfibajnok, akiknél az volt a lényeg, hogy azonnal ossza meg a rajtot az első lépést és a másodikat is. Azaz a hídon és lábánál lévő térerőből, nekem nem jutott sávszélesség. Legalább 15 perccel a rajt előtt már próbáltam élesíteni az élő közvetítést és csak a híd Brooklyn-i lábánál sikerült mindez többszöri újraindítással. Banánnal a kezemben vadul faszebúkozva lefelé a hídon 4:30-as tempóval is haladtam. Az érzés felülmúlhatatlan, mennyire bénának éreztem magam. Lényegesen gyorsabb voltam mint a zónából rajtolók így a hídon elég hamar ritkásak lettek ennek is volt köszönhet, hogy megjött az internet. Mivel két órás maratont futottam, egy Garmin 920XT és egy Garmin 935 órával, az a kis malőr, hogy a rajthoz menve már nem akart a mellkasi jeladó összekapcsolódni az órával, csak bosszantott de nem érdekelt mert a csuklón mérés tartalékban működött.

A kerekesszékes férfi győztes

Az úton Broklynban széles utakon haladtunk egyre több szurkolóval az út mentén akik, nem csak hangulatot adtak és hangosítóval buzdítottak mindenkit de az utcaseprőktől a menedzserek, akik öltönyben voltak. Mindenki osztogatott banánt, gumicukrot, szőlőt, almát, kalácsot, pogácsát, papír törlőkendőt, mindent ami kellhet. Voltak később akik begörcsölt lábbal kiálltak nyújtani, azonnal ott voltak segíteni a szurkolók SMSR hengerrel kézzel masszírozva próbálták újra futóképessé tenni a görcsölő futót. A biztonságra a rendőrség óriási erőket vonultatott fel, ahol futottunk az útvonalak keresztbe rendőrautókkal (értsd minden átmenő utcasarkot eltorlaszolt egy rendőrautó) és 200 méterenként egy-egy rendőr posztolt akik ugyanúgy buzdítottak mindenkit. Azokon a helyeken ahol a szurkolók és a futók nagyobb tömegben lehettek ott sóderrel telerakott 30-40 tonnás dömperek vagy szemetes autók adtak védelmet a tömegbehajtás védelmére. Szóval a tömeg ellenére biztonságban éreztük magunkat. A maraton útvonalvezetése összetett de könnyű kanyarokkal van tele és összesen 2 fordító volt benne. A magas házak (felhőkarcolók miatt 1st avenue) környékén meg a hidak alsó részén futva a GPS-es órák jele néha bizonytalan volt mert a magas tornyok kitakarták a műholdakat továbbá vastag felhős idő miatt előfordult néha hogy lövése nem volt az órának mennyivel haladok. A mérés pontatlansága 0.5% körül volt és láthatóan a levágott útvonalakat a mérés pontatlanságával kompenzálta amikor is a jel az egyenes utakon úgy ment mintha kerülgettem volna a futókat. Mind a három Garmin óra 230 és 310 méter között mért többletet ami 0.5-0.7% közti ami nagyon jónak mondható.

Egy csoport befutója 4:10 körül - ott vagyok én is

Az első hídon 45m magasságot kell legyőzni ami a legnagyobb szint viszont a vége felé jön a hosszú és alattomosan emelkedő első sugárút és előtte a Quinsborro híd ami másfél kilométer hosszan 33 métert ad mindezt a 25. kilométert követően majd az első sugárút egészen a 31. kilométerig végig emelkedik. Ez igencsak kiveszi az erőt a lábakból, mert nem vagy képes a tervezett tempót tartani. Az egész maratonon 260m szint van ami egy Budapest maraton két és félszerese. A végén mikor Queens-en keresztül bejutsz Bronx-ba és vissza a Harlem en át a Central parkba észre sem veszed, hogy bármi különbség lenne szurkolásban biztatásban segítségnyújtásban. A centrál park a végére inkább visszaad lejtést ami nagy segítség, mert a végére nem kell csökkenjen a tempód. A befutószakaszon hömpölygő tömeg zenekarokkal kivetítőkkel lelátókkal körbezárva futhatod végig az utolsó két kilométert. Na itt már biztos, hogy borsódzik a hátad és olyan energiát és erőt ad a befutóra amit az elején vagy képes tempóban küzdeni. A hivatásos fotósok végig dolgoznak, rólam több mint negyven képet csináltak amiből legalább 10 használható. Természetesen a végére sok pénzért igényes emlékkel keretben kinyomtatva is megkaphatod. A befutó érem szép bronz plakett igényes szalaggal. a befutók szám a végén olyan sok, hogy a célba érkezést követően minimum 40 perc mire kijutsz a célterületről, hozzájutva a meleg poncho-hoz, vagy a visszaszállított ruháidhoz. Közben befutócsomagban kapsz inni valót proteint, vizet, ISO-t, müzlit és almát, ami almát most nagyon eltalálták mert rég ettem ilyen jó almát mint amit adtak. A végén alig bírsz járni is de majdnem örömkönnyeket ejtesz a meghatódottságtól a hangulat és a gratulációk tömkelegétől amit idegenektől is kapsz. Na ez fantasztikus érzés, ha a biztatást a futás közben kibírod örömkönnyek nélkül a végére biztos meghatódsz. Ha beértél jobb azonnal találni egy olyan utcát ahol lehet haladni mert a Columbus téri metróba lejutni egy óra minimum. Mi levezetésnek elgyalogoltunk az kb. az 5km-re lévő Javits centerhez, hogy metróra tudjunk szállni. Levezetésnek jó volt, de nem hiányzott annyira a gyaloglás.

És egy kis brékingnyúúz: Említettem, hogy a szállásunk nem volt tökéletes választás az Airbnb-vel. Most az út végén még egy tapasztalattal több van. Ha átvertek a szállás hirdetésével, van lehetőséged pénzvisszatérítésre vagy azonnal 24 órán belül felveszed a kapcsolatot az Airbnb irodával, és a kifogásod jogos, akkor kerítenek a befizetett pénzedért egy másik szállást, és nem neked kell keresgélni, plusz pénzt rááldozni. Az átverős szállást kínáló meg nem kap semmit. Mi sajnos nem tudtunk erről és nem mertük megtenni mert Brooklaynban az a környék ahol szálltunk nem volt bizalomgerjesztő elsőre, és nem tudtuk mi vár ránk bármikor is. Utólag kiderült nem volt qannyira rossz környék csak úgy nézett ki, és csak a szállásadónak jeleztük a problémákat, akivel alkudoztunk, hogy átvágta a fejünket, és térítsen vissza, amit nagyon méltánytalan összeget volt hajlandó. Nos az Airbnb viszont visszatérített és azonnal megjelent a bankkártyán az összeg. Ők írták, ha időben jelzünk, kerítettek volna más szállást mert az problémakezelési szabályzatukban ez benne van. Szóval valamiért mégiscsak képes működni ez a közösségi szállásmegosztó is.